Antwoorden op veel gestelde vragen bij schaftwagens

Deze antwoorden helpen bij de keuze voor de juist Brouwer schaftwagen

13 mei 2020

In deze blog vindt u antwoord op vragen die we regelmatig voor bij horen komen. Deze 7 antwoorden hlepen bij de keuze voor de geschikte schaftwagen. 

Is een BE rijbewijs nodig voor een schaftwagen?

Of een BE rijbewijs nodig is is afhankelijk van meerdere factoren; maximale massa van de schaftwagen en het trekkend voertuig. Een belangrijk onderdeel hierbij is het maximaal gewicht van de schaftwagen. Hieronder vindt u de maximale gewichten van de schaftwagens:
- 3 meter schaftwagens: 750 KG
- 4 meter schaftwagens enkelas: 1350 KG
- 4 meter schaftwagen tandemas: 2000 KG
- 5 meter schaftwagen: 2700 KG
- 6 meter schaftwagen tandemas: 2700 KG
- 6 meter schaftwagen tridemas: 3500 KG


Rijbewijs B:
De schaftwagen S-300 kan altijd worden vervoerd met een B-rijbewijs, deze zitten namelijk onder de 750 KG. De 4 meter wagens mogen met een B-rijbewijs worden vervoerd als het trekkend voertuig en de schaftwagen samen niet meer wegen dan 3500KG.

Rijbewijs B+:
Als u in het bezit bent van een rijbewijs B+ mag uw combinatie maximaal 4250 KG wegen. Als u als voorbeeld een 5m schaftwagen wilt vervoeren met een rijbewijs B+ mag uw auto maximaal 1550KG wegen (4250 – 2700 = 1550KG)

Rijbewijs BE:
Bent u in het bezit van een rijbewijs BE? Dan mag u alle schaftwagens vervoeren, het maximaal gewicht van de schaftwagen mag namelijk 3500KG zijn. U moet wel rekening houden met de maximale trekhaaklast, die moet hoger zijn dan de optelling van het lediggewicht van de schaftwagen en de lading. De trekhaaklast kunt u vinden in het kentekenbewijs van uw auto.

Wat is het gemiddelde gewicht van een wagen?


Het gewicht van een wagen is afhankelijk van de grootte en de uitvoering van de schaftwagen. In algemene zin kunt u uitgaan van de volgende indicaties, bij oplevering van de wagens:

- 3 meter wagens <750 KG
- 4 meter wagens 750 – 1150 KG
- 5 meter wagens 1200 - 1500 KG
- 6 meter wagens 1400 - 1700 KG

Wat is het verschil tussen een schaftwagen met een rond of plat dak?

Het verschil tussen een plat en rond dak is klein; beide hebben dezelfde productiewijze, zelfde isolatie (40mm PUR-schuim) en de zelfde waterafdichting. De verschillen zitten in de esthetica (traditioneel vs. modern). 


Zijn banken in schaftwagens toegestaan?

Deze vraag krijgen wij nog regelmatig van onze klanten, jaren geleden is er namelijk sprake geweest om de banken niet meer toe te staan. Dit zou dan door de ARBO worden verboden. Deze regelgeving is in de praktijk nooit doorgevoerd, banken zijn dus nog steeds toegestaan. 

Hoe werkt het met een chemisch toilet?

Het chemisch toilet wordt gewoon geleegd door uw partij die gewoonlijk ook de chemische toiletten leegt, denk hierbij aan een Dixi of Eco-toilet. Het verschil is alleen dat een chemisch toilet in een schaftwagen meer comfort biedt en u hem altijd mee kunt nemen. Maar daarnaast is het ook vandaalbestendiger, denk aan het omgooien in binnenstedelijk gebied.

Wat is het voordeel van flexibele zonnepanelen

Wij hebben voor flexibele zonnepanelen gekozen en niet voor harde panelen zoals op gebouwen gemonteerd zijn. De afweging hierin is vandalisme. De zonnepanelen liggen vaak in het zicht, en doordat de flexibele panelen direct op het dak worden verlijmd zijn ze beter bestand tegen schade door bijvoorbeeld stenen of over het dak lopen.
Zie voor meer informatie over opbrengsten van de panelen onze blog.

Heeft een schaftwagen een eigen kenteken?

Alle schaftwagens die zwaarder mogen wegen dan 750KG zijn voorzien van een eigen kenteken. Het ten naam stellen gebeurd door onze administratieve afdeling. Ten tijde van de productie van de schaftwagen hebben wij een rijbewijs en een uittreksel nodig van uw KVK-gegevens, hiermee kunnen wij uw schaftwagen op naam stellen.